Juokse villi lapsi!

Pienestä pitäen lapsi on liikkuva ja tutustuu ympäröivään maailmaan liikkumalla. Tämä on lähtökohta monien uusien asioiden oppimiselle. Lapsen luontaista halua liikkua sekä purkaa energiaa tulee tukea niin kotona, koulussa kuin harrastuksissakin! 

Liikuntasuorituksien kautta koetut onnistumiset parantavat uskoa omiin kykyihin ja osaamiseen. Näin liikunta vaikuttaa myönteisesti itsetunnon kehitykseen. Turvallisen aikuisen seurassa ei myöskään haittaa jos ei aina onnistu, vaan aikuinen rohkaisee ja kannustaa jatkamaan tästä huolimatta. Koulun liikuntatunneilla ja -hetkissä sekä harrastustoiminnassa lapset oppivat monia tärkeitä sosiaalisia- ja vuorovaikutustaitoja, kuten odottamista, kaverin kannustamista ja myös pettymyksen sietokykyä. Näin myös tunnetaidot kehittyvät. Myös yöunet paranevat kun päivään on sisältynyt liikuntaa ja ulkoilua. Liikunnan harrastamisen hyötyjen lista on siis loputon!


Kuinka ihmeessä sitten lapset saadaan harrastamaan liikuntaa? Oma esimerkki on paras tapa. Olemalla itse aktiivinen sekä liikunnallinen ja touhuamalla pienestä pitäen yhdessä lapsen kanssa on paras tapa näyttää lapselle liikunnallista elämäntapaa. Lähde lapsen kanssa itse ulos, älä vain komenna lasta lähtemään ja jää itse sohvalle. Ole kannustava vanhempi. Kehu ja huomioi lapsen pienetkin liikunnalliset suoritukset. Myös koulussa opettajan esimerkki on tärkeää. Liikuntatunneilla olen itse mukana esimerkiksi hippaleikeissä ja muussa toiminnassa. 

Hektisessä arjessa tuntuu ettei liikunnan harrastamiselle lapsen kanssa ole aikaa. Hyvä ratkaisu on tähän on tehdä liikunnasta osa arkea. Lasten kanssa on hyvä sopia, että kouluun mennään aina kävellen tai pyörällä. Hiljalleen tästä muodostuu päivittäinen rutiini. Muista myös itse tehdä näin mahdollisuuksien mukaan! Korona on saanut perheet viettämään enemmän aikaa yhdessä ulkoilen. Näin on käynyt myös meille, sillä lähiseudun luontoreitit ja polut ovat käyneet hyvinkin tutuiksi. Tästä tavasta aiomme jatkossakin pitää kiinni. 

Koulussa suosin liikunnallisia keinoja oppimisen tukemisessa. Olen huomannut, että monet asiat jäävät helpommin mieleen ja motivoivat uuden asian opettelussa kun niihin yhdistyy liike. Emme siis istu aina pulpettien ääressä tekemässä tehtäviä vaan esimerkiksi matematiikan laskut ovatkin piilotettu käytävälle ja oikea vastaus annetaan vaikkapa pomppien tai virkkeen kirjoittamisen jälkeen pääsee suorittamaan toimintaradan. Pienempien oppilaiden kanssa tälläinen toiminnallinen oppiminen sujuu kuin itsestään, vanhempien oppilaiden tulee heittäytyä enemmän. Koulussa tylsältäkin vaikuttava oppiaine muuttuu kiinnostavaksi kun normaaleja oppitunnin rajoja rikotaan esimerkiksi liikkumalla ja viemällä oppiaine ulos luokkahuoneesta. Meillä ruotsin tunneilla saattaa tulla jopa hiki (muustakin kuin tuskasta)! 

Tärkeintä on tehdä liikunnasta lapselle miellyttävä osa elämää ilman turhia paineita. Tehkää ja touhutkaa yhdessä, kehukaa ja ennenkaikkea nauttikaa toistenne seurasta!

Marika



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sähköt, tellit, yellit, verot, korot ja korkojen korot

Kerro, kerro kuvastin ken on kaikkein hyvinvoivin

Miksi valita henkilökohtainen valmentaja?