Poseerauksen sietämätön keveys

Kisapäätöksen tehdessäni ja aloittaessani yhteistyön valmentajani Tanjan kanssa, hän painotti minulle poseerauksen merkitystä kisoissa menestymiselle. Kisaaja voi olla vaikka kuinka hyvässä fyysisessä kunnossa ja fysiikka täydellinen lajiin, mutta jos hän ei osaa poseerata, ei tule pärjäämään. Hyvällä poseeraustaidolla voi saada myös paljon fysiikan heikkouksia anteeksi.

Poseerausta opettavat omat valmentajansa ja lisäksi meidän tiimillämme on omia poseeraustreenejä Tanjan kanssa. Poseerausharjoittelussa edetään vaihevaiheelta, lähtien liikkelle hyvästä ryhdistä ja kävelystä korkokengillä. Pikku hiljaa edetään pienempiin yksityiskohtiin. Omat treenini alkavat usein selkää ja rintaa avaavilla liikkeillä sekä kepin kanssa kävelyllä ympäri salia. Näin valmistelen kroppani tulevaan treeniin.


Suorittaja ihmisenä mekaaninen saliohjelmien ja ruokavalion noudattaminen on lastenleikkiä verrattuna poseeraukseen. Ei riitä, että osaat käännökset ja tiedät mihin asentoon jalkasi tai kätesi asetat, sinun tulee myös osata eläytyä ja ennenkaikkea esiintyä! Esiintymisen tulee olla kevyttä, tyylikästä, urheilullista ja samanaikaisesti näyttää helpolta. Sen tulee ennen kaikkea tuoda esiin parhaat puolesi. Kun katselen edellisvuosien kisaajien taidonnäytteitä lavalla, kaikki näyttää helpolta ja kisaajat tietävät täsmälleen mitä tekevät, itsevarmuus suorastaan paistaa heistä. Juuri tämä tekijä minulta puuttuu. Olen epävarma ja ajattelen tekemisiäni aivan liikaa. Pitäisi vaan antaa mennä. Helppoa poseeraamaan ei missään tapauksessa ole. Huiputkin ja jo useita pystejä voittaneet ammattilaiset treenaavat poseerausta säännöllisesti ja käyvät poseerausvalmentajien tunneilla. Helppous on vain illuusiota.

Bikini fitneksen lavaesiintyminen koostuu kävelystä sekä neljäsosakäännöksistä: näkymä edestä, sivulta, takaa sekä toiselta sivulta. Tuomarit vertailevat kilpailijoita ensin numerojärjestyksessä, sitten kutsutaan kilpailijat ensimmäiseen, toiseen jne. vertailuun. Finaalikierrokselle pääsee kuusi parasta ja he suorittavat i-kävelyn. Tämä kävely on hyvinkin vapaamuotoinen, sisältäen samoja elementtejä kuin aikaisemmat alkukarsinnat ja kierrokset. Kestoltaan se on ainoastaan 30 sekunttia.
Vaikka esiintymistäni saan varmasti harjoitella ja hioa niin pitkään kun kilpailu-urani kestää, olen jo nyt oppinut monta tärkeää pointtia. Ensimmäinen on ryhtini paraneminen. Osaan kannatella itseäni huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi vuosi sitten. Kävelyni korkkareissa ei ole harppomista vaan osaan jo ottaa askeleet rauhallisemmin. Myös pieni hymynkare tulee silloin tällöin esille poseerausta harjoitellessa. Eihän se niin vakavaa touhua olekaan!

Marika
@marikahyttinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sähköt, tellit, yellit, verot, korot ja korkojen korot

Kerro, kerro kuvastin ken on kaikkein hyvinvoivin

Miksi valita henkilökohtainen valmentaja?