Uni, onko se tärkeää?

Hyvän unen meille takaa pienet jutut päivän aikana. Tauot töissä, säännöllinen syöminen, myös ennen nukkumaan menoa ruokailu, sekä liikunta. Myös rentoutuminen saunassa tai hieronnassa voi tehdä yöunistasi paremmat.

Jos nukkuminen on heikkoa, tekee se meidän elämäämme asioita joita emme haluaisi. Unettomuus aiheuttaa muistamattomuutta, keskittyminen vaikeutuu, aineenvaihdunta hidastuu ja jos olet monta yötä huonoilla yöunilla alat käyttäytymään kuin humalainen; puhut sopertaen eivätkä aivosi jaksa enää toimia. Lopuksi voi käydä niin, että kehosi käy ylikierroksilla etkä enää senkään takia saa unta.


Näin se on, uni on tärkeää. Itse mittaan omaa palautumistani Firstbeat-hyvinvointimittarilla. Teen mittauksia työkseni asiakkaille ja toisinaan on hyvä tsekata myös oma hyvinvointi. Tämä mittari oli minulla viime viikolla ja mittaustuloksien mukaan työpäivät sujuivat hyvin. Rakastan työtäni ja se myös näkyy tuloksissa!

Firstbeat-mittauksen mukaan erään asiakkaan iltahieronta oli päivän palauttavin hetki yhden työpäivän aikana. Olen tehnyt mittauksen ennenkin työskennellessäni toisella allalla ja voin sanoa, ettei tämän tapaista palautumista silloin tapahtunut. Työni voisi sujua paremminkin, sillä tähän viikkoon vaikuttivat omat työpäiväni, jotka sisälsivät opiskelua ja tähän liittyvää stressiä. Huomasin aamuisin herätessäni etten ollut virkeimmilläni. Et siis välttämättä tarvitse mittaria sitä kertomaan. Kehosi kyllä näyttää sen muutenkin, mutta kun asiat tulevat paperille niin ihminen vain tajuaa siitä helpommin oman tilanteensa. Niin käy asiakkailleni, mutta myös itselleni.

Tässä omat vinkkini parempaan yöuneen:

1. Kunnon iltapala ennen nukkumista

2. Sauna sekä venyttely illalla

3. Hyvä tyyny takaa keholle hyvänolon koko yöksi ja myös yöpyessäni muualla kannan tyynyä mukanani

4.  Ei somea 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa 

5. Ei kahvia enään aamupäivän jälkeen, koska se vaikuttaa yöuneen 

6. Syön hyvin päivän aikana ja koitan ulkoilla ainakin 30 minuuttia,  jos ei muuta ehdi

7. Kovatehoinen treeni tehdään jo aamuisin ettei keho käy ylikierroksilla liian myöhään tehdystä liikunnasta.

8. Makuuhuoneen täytyy olla täysin pimeä, ei ylimääräisiä valoja. 

9. Toisille auttaa myös viileä huone, mutta itse pidän lämmöstä.

Näillä siis saan itse päivän päätteksi unesta kiinni. Yritän nukkua 7-8 tuntia yössä, sillä silloin voin hyvin. Kehon ja aivojen rentouttaminen ennen nukkumaan menoa kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. 

Kerran eräässä inbody-mittauksessa minulle sanottiin, että ilman yöuniasi kehosi tilanne olisi huonompi. Silloin en ehtinyt töiltäni paljoa itse liikkumaan ja uudet projektit stressasivat kehoa. Mutta koska nukuin hyvin, oma aineenvaihduntani pelasi ja silloin ja kun ehdin treenille sujuivat ne hyvin. Muistathan, että uni palauttaa meidät kuitenkin rasitukselta ja tasapainottaa hermostoa sekä vahvistaa vastustuskykyä.

Siispä summa summarum:

Kaikkein tärkeintä hyvinvoinnissamme on uni, ruoka ja liikunta.

Suvi



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sähköt, tellit, yellit, verot, korot ja korkojen korot

Kerro, kerro kuvastin ken on kaikkein hyvinvoivin

Miksi valita henkilökohtainen valmentaja?