Popsi, popsi porkkanaa?


Valmistaudun ensimmäistä kertaa elämässäni ensi kevään Fitness Classic -kilpailuun. Olen 
kisadieetillä yhteensä lähes kuusi kuukautta. Dieetin aikana lihasmassa pyritään mahdollisimman hyvin säilyttämään ja tästä syystä dieetti onkin näin pitkäkestoinen. Sen aikana nautitaan runsaasti proteiinia ja kuntosaliharjoittelua jatketaan mahdollisimman intensiivisesti. On kuitenkin hyvin yksilöllistä miten dieetin kanssa edetään. Toisilla kunto etenee tasaisella energiansaannilla eteenpäin. Toisilla tasapainotila iskee herkemmin ja muutoksia pitää tehdä useammin. Minulla kalorit vaihtelevat treeni- ja lepopäivän mukaan. Treenipäivinä syön runsaammin hiilihydraatteja kuin lepopäivinä. Olen ollut kisadieetillä nyt neljä viikkoa ja paino on ensimmäistä viikkoa lukuunottamatta tippunut tasaisesti.

En ole mikään intohimoinen vaa'alla kävijä, vaan olen aikaisemmin mennyt omien tuntemuksien ja peilikuvan mukaan. Nyt vaa'alla on käytävä vähintään kerran viikossa, mutta tiedän sen kuuluvan pelin henkeen. Syön edelleen kohtuullisen paljon, jokaisella aterialla on hiilihydraatteja ja proteiineja, mutta kaikki ylimääräinen herkuttelu ja ruokavalioon kuulumaton on jätetty pois. Lähes jokainen raaka-aine kulkee ruokavaa'an kautta, näin varmistan että syön riittävästi tai vastaavasti ylilyöntejä ei tule.

Se onkin uskomaton määrä ruokaa mitä tiettyyn kalorimäärään voikaan syödä oikeaa ruokaa! Toki tässä ruoassa ei ole ylimääräistä rasvaa tai vaikkapa kermaa, mikä ainakin minulle tuo sen kylläisyyden tunteen. Mutta tiedän että hetken päästä voin syödä välipalan tai seuraavan ruoan, joten tästäkin ruoasta saatuu energia kyllä riittää.


Aamuni alkavat kunnon puurolla, raejuustolla, marjoilla tai hedelmäsoseella. Toisinaan syön leipää, kanamunia tai rahkaa. Lounaana ja päivällisenä on lihaa, kanaa ja kalaa pastan, perunoiden tai riisin kera. Lisukkeena salaattia tai vihanneksia. Välipalana syön hedelmiä, riisikakkuja ja pähkinöitä. Illalla syön jälleen puuroa ja raejuustoa. Tiedän, että ruokamäärät tulevat tästä tippumaan, mutta nyt nautin täysillä jokaisesta suupalasta. Olen käynyt myös dieetin aikana ulkona syömässä. Silloin toki mietin tarkemmin mitä listalta tilaan. Mutta ruokailut eivät siis todellakaan ole pelkkää porkkanan popsimista! 


Syön muun perheemme kanssa yhdessä, mutta ruoka lautaselleni saattaa olla hieman erilaista. Tästä olemme jutelleet lasten kanssa ja he ymmärtävät tilanteen. Dieettiruokani ei myös herätä heissä minkäänlaista annoskateutta, vaan he syövät täysin tyytyväisinä omaa ruokaansa. Useampia ruokia meidän ei tarvitse valmistaa, vaan otan oman ruoka-annokseni ennen kun esimerkiksi kanaan lisätään kerma tai perunat ennenkuin Markku tekee niistä herkullisen voita tihkuvan muusin. :) Aina näin ei tarvitse tehdä, vaan voimme koko perhe syödä myös samaa ruokaa. 

Olen syönyt jo vuosia säännöllisesti ja mahdollisimman terveellisesti. Toki herkuttelut ovat kuuluneet välillä elämääni, mutta en ole ikinä korvannut herkuilla aterioitani. Tällä hetkellä herkkuja ei tee edes mieli syödä. Olen vahvasti sitoutunut tavoitteeseeni ja motivoitunut kisamaan. En koe jääväni mistään paitsi tai jotakin vaille, päinvastoin. 

Mikä sinut motivoi syömään terveellisesti ja liikkumaan? Pohdi aluksi, haluatko ylipäätään tehdä niin ja ovatko nämä asiat sinulle tärkeitä. Asiat mitkä ovat sinulle tärkeitä ja arvokkaita, saavat kyllä toimimaan ja motivoivat saavuttamaan tavoitteita. 

Marika
@marikahyttinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sähköt, tellit, yellit, verot, korot ja korkojen korot

Kerro, kerro kuvastin ken on kaikkein hyvinvoivin

Miksi valita henkilökohtainen valmentaja?