Matka kohti parempaa unta

 

Uni on ollut itselle vähän vaikea asia viime vuosina. Olen nuoresta saakka nukkunut rauhattomasti, mutta unen määrä on korvannut laadun. Välillä tuli puhuttua unissani niin paljon, että joku kuulija olisi saattanut niistä puheista kirjoittaa vaikka romaanin. Lasten myötä unen määrä hetkellisesti vähentyi, mutta Pikkukakkosen aikaan sai yleensä otettua pienet päiväunet joilla jaksoi taas vähän paremmin. Kun lapset kasvoivat ja oppivat itse paremmiksi nukkujiksi, niin minulle jäi edelleen rauhattomat yöunet ja nipistetty määrä yöunta. Tähän kun pääsi vielä hiipimään työstressi ja kun on neljä tuntia unissaan töitä tehnyt niin kieltämättä aamulla on aika väsynyt olo.


Itseasiassa elämäntaparemonttini lähti kunnolla käyntiin sen jälkeen kun nukkuminen kärjistyi siihen pisteeseen, että puoli vuotta menin kolmen tunnin unilla. Sitten tuli stoppi, väsymys ja paha influessa. Oli pakko tehdä muutoksia elämään, alkaa panostamaan myös siihen omaan hyvinvointiin. Tällä hetkellä tavoitteena olisi saada nukkua joka yö 8-9 tunnin yöunet viikon ajan. Ja itseasiassa se on ollut viimeisen vuoden tavoitteena. Eikä se ole vielä toteutunut. Lähin mihin olen päässyt on ollut kolmena tai peräti neljänä yönä lähelle kahdeksaa tuntia.


Noin vuosi sitten hankin Oura- sormuksen auttamaan minua seuraaman unta ja sen laatua. Se on täydellinen työkalu minulle eli ihmiselle joka tykkää seurata dataa ja tilastotietoa. Sormuksen myötä pystyn analysoimaan mikä vireystaso on, miten kauan on nukkunut, mikä on uneen vaikuttanut jne. Sormuksen datan avulla olen huomannut esimerkiksi, että liian raskas iltapala viivästyttää syvään uneen pääsemistä ja syke tasoittuu unitilaan myöhemmin kuin kevyemmän iltapalan syötyäni. Yksi tärkeä huomio on myös ruutuajan vaikutus, vaikka siitä kaikissa lehdissä toitotetaankin niin sittenhän sen vasta sisäistää kun on itse saanut analysoida omat tuloksensa. Sormuksen sovelluksen avulla näen mitkä päivän tapahtumat ovat vaikuttaneet yöunen laatuun.

Pysähtyminenhän pitäisi tehdä ilman mitään laitettakin, mutta tästä pienestä sormuksesta on minulle muodostunut tärkeä työkalu muistuttamaan omista tavoitteistani ja unen tärkeydestä. Se neuvoo ottamaan rennommin tai menemään aikaisemmin nukkumaan. Toisinaan en aina onnistu neuvojenkaan avulla, mutta siitä ei pidä lannistua aina voi yrittää uudelleen.

Olen pyrkinyt lisäämään myös muita unenlaatuun positiivisesti vaikuttavia tekijöitä kuten iltasaunan, rauhoittavan musiikin kuuntelun ja hiukan kevyemmän iltapalan. Lisäksi itseäni on auttanut yöunille rauhoittumiseen pääkopan tyhjentäminen mieleen juolahtaneista työ- ja muista asioista kirjoittamalla ne ylös ennen nukkumaan menoa. Tätä varten yöpöydällä lojuukin aina ruutuvihko ja kynä odottamassa niitä tuiki tärkeitä pieniä yksityiskohtia jotka huomenna on PAKKO muistaa. Matkani supernukkujaksi on vielä kesken, mutta pitää muistaa ettei tästäkään asiasta pidä tehdä suorittamista. Ja tämä oli ihan vain itselleni muistutuksena 😁

Sini

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sähköt, tellit, yellit, verot, korot ja korkojen korot

Kerro, kerro kuvastin ken on kaikkein hyvinvoivin

Miksi valita henkilökohtainen valmentaja?